torstai 7. elokuuta 2014

Kesäkurpitsaa, vielä kerran!

Olen näköjään ottanut elämäntehtäväkseni tämän kesäkurpitsa-asian! Mutta sellaistahan se elämä on. Kun kerran innostutaan jostain asiasta, sitä sitten jauhetaan niin kauan kuin tulee seuraava aihe. Tai kunnes läheiset sanovat, että nyt riittää! Kesän sato on juuri sellaista. Jotain kasvaa niin että sitä tulee ovista ja ikkunoista. Siitä tehdään joka päivä ruokaa, kunnes, luojan kiitos, jokin muu alkaa pukkaamaan satoa. Meillä siis on syöty kesäkurppaa lähes päivittäin. Joten, on vähän vaadittu kekseliäisyyttä. Onneksi on näitä vanhoja, luottoreseptejä mitä käyttää. Täytetyt kesäkurpitsat, kesäkurpitsakakku, marinoitu kesäkurpitsa ja helppo kurkkurelish, josta tulee aivan yhtä ihkua kesäkurpitsasta. Eli asiaan!

Vähän "lovee"!

KESÄKURPITSAKAKKU 12 ann
pohja
  • 3 munaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 dl (kevyt)kermaa
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 200g (4 dl) raastettua kesäkurpitsaa
kuorrutus
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
pinnalle
  • paahdettuja mantelilastuja tai pähkinärouhetta
Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen kerman, rasvan ja kesäkurpitsaraasteen kanssa vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun(2,5l) tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista n. 40 min 175 asteessa. Kumoa hieman jäähtyneenä. Sekoita kuorrutuksen aineet ja levitä jäähtyneelle kakulle. Koristele manteleilla tai pähkinällä.
Voit myös kostuttaa kakun desilitralla omenatäysmehua.
Jos tykkäät porkkanakakusta, pidät myös tästä!
Resepti on ollut, muistaakseni, Aamulehdessä, joskus vuosia sitten.
Ja eikun jatketaan!

Vähän eri muotoisia täytettäviä

TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
  • 4-5 kesäkurpitsaa( riippuu koosta)
  • 750g jauhelihaa
  • kaksi sipulia
  • pari valkosipulinkynttä
  • puolikas paprika
  • pieni chili
  • pari porkkanaa raastettuna
  • 1 dl kermaa
  • 150g juustoraastetta
  • cajun maustetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • öljyä paistamiseen
Halkaise kesäkurpitsat ja koverra niistä sisustaa pois. Ruskista jauheliha ja kuullota pienityt kasvikset sen kanssa. Lisää kerma ja mausteita makusi mukaan. Anna hautua noin 10 min. Jos maltat antaa täytteen jäähtyä hetken ennen kurpitsoille laittoa, voit sekoittaa noin puolet juustoraasteesta sekaan. Liian lämpimässä täytteessä alkaa turhaan venymään ja täytettä on hankala annostella. Lisää täyte kurpitsoille ja riputtele juustoraaste päälle. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja juusto päällä saanut väriä.
Tää on ihan oma ohje. Cajun mausteeseen tutustuin viime keväänä, kun työkaverini Sanna sitä kehuskeli!
Tarjoiluehdotus: sämpylää ja tsazikia

Valmista relishiä

Viime kesänä tein kurkkurelishiä ämpäritolkulla. Avomaankurkkusato oli huikea. Tänä vuonna kurkut ovat "vähän vaiheessa", joten on ollut pakko turvautua kesäkurpitsaan. Tämä ohje on ollut Viherpiha- lehdessä. Laitan sen alkuperäisessä muodossa. Itse lisään reseptiin aina pienen chilin ja puolikkaan paprikan. Mielestäni niistä tulee kivasti väriä ja makua. Lisäksi laita vielä sinapinsiemeniä valmiiseen relishiin lisää. Alkuperäisessä reseptissä ne siivilöidään pois.
Saarioisilla oli joskus vastaava, Grillisalaatin, nimellä. Se oli tehty kesäkurpitsasta ja pidin siitä tosi paljon. Tämä on yhtä hyvää, oikeastaan parempaa!

HELPPO KURKKURELISH noin 8 dl valmista relishiä
  • 1 dl vettä
  • 1 dl etikkaa
  • 2 rkl karkeaa suolaa
  • n.10 kpl kokonaisia valkopippureita
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • pala inkivääriä tai piparjuurta
  • 600g avomaankurkkuja tai kesäkurpitsaa
  • 100g sipulia
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 3 dl hillosokeria
  • 1/2 dl tilliä hienonnettuna
Kiehauta vesi, etikka ja mausteet. Sekoita kunnes suola on liuennut. Kattila pois liedeltä ja anna liemen maustua kasvisten käsittelyn ajan.
Pese ja kuutio kurkut pieniksi kuutioksi. Kuori ja kuutio myös sipulit.
Siivilöi mausteliemi ja lisää kasvikset liemeen. Sekoita sokeri joukkoon. Kiehauta ja anna kiehua muutama minuutti. Kattila pois liedeltä ja lisää hienonnettu tilli.
Tölkitä kuumana puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä.
On hyvää ja raikasta!
We come in peace!

Vielä loppuun yksinkertainen ohje marinoiduista kesäkurpitsoista. Suikaloi kurpat ja holvaa päälle lemppari salaatinkastiketta. Anna maustua muutama tunti ja tarjoile! Itse käytän Saarioisten Kiinalaista- tai Sinappista salaatinkastiketta. Toimii myös sipulinrenkaiden ja kukkakaalin marinointiin.
Hei, tämä oli  nyt tässä. Nimittäin asiaa kesäkurpitsoista. Enköhän minä tässä kesän mittaan vielä keksi jonkun toisenkin jankuttamisen aiheen!
Ja kommentoidahan saa, kiitos!

4 kommenttia:

  1. Jos niitä nyt sattuu jäämään muutama yksilö yli, niin ilolla otan vastaan. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Tsatsikia voi myös tehdä kesäkurpitsoista! Ja sitten suosittelen tuota:
    http://keskener.blogspot.fi/2014/07/resepti-jeerassa-paistetut-kesakurpitsat.html

    VastaaPoista
  3. Aivan! Jeera kesäkurpitsat on kokeiltu ja hyviä ovat! Minulla ei ollut tavallista soijakastiketta, laitoin Kepjap manis- makeaa soijakastiketta. Teki kurpitsoista ihanan siirappisia.

    VastaaPoista
  4. Nyt taitaa olla niin ettei Saarionen valmista enään Kiinalaista salaatinkastiketta. Mutta ei hätää, tilalle on tullut Sweet chili- kastike. Löytyy kaupoista salaatinkastikkeiden luota. Minun mielestä se on lähes samaa kamaa eri nimellä. Kokeilkaa ihmeessä kesäkurpitsoiden, sipulirenkaiden ja kukkakaalin marinointiin!

    VastaaPoista