maanantai 31. elokuuta 2015

Tomaattimurska, kera vihanneskavereiden!


Taas on keitelty tomaatteja! Sen verran on ollut kosteita kelejä, että olen ottanut puuhellan käyttöön ruuanlaitossa. Ja siinähän samalla porisee sitten vaikka mitä! Vaikkapa niitä tomaatteja talven varalle.


Tällä kertaa hakusessa oli sellainen tomaattimurska, jota voisi käyttää kastike/keittopohjana. Tai ihan pizzasoosina, pienellä lisämaustamisella.
Koska minulla oli 4 kiloa tomaatteja, meinasin laistaa, laiskuuttani, niiden kuorimiselta. Onneksi sain kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja tomaatit kaltattua. Lopputulos oli hyvä. Ja koska en vetänyt murskaa sauvasekoittimella ihan sileäksi, kuoret olisivat voineet olla ikäviä lopputuloksessa.
Tomaatin lisäksi, käytin murskaan paprikaa, sipulia, valkosipulia, chiliä ja kesäkurpitsaa. Viimeksi mainitun käyttöä hieman emmin, mutta koska kesäkurpitsoita on "liikaa", tungin yhden sellaisenkin joukkoon. Eikä se lopputulosta huonontanut.

Kuorin kesäkurpitsan murskaan ihan esteettisistä syistä.Välttämätöntähän se ei ole.




Maustoin murskaa maltillisesti. Laakerinlehtiä, kuivattua timjamia ja mustapippuria. Suolaa en lisännyt ollenkaan. Lisätään sitä sitten tarvittaessa, kun murskasta ruokaa valmistetaan.

Mutta, sitten itse ohjeeseen:

TOMAATTIMURSKA



  • 4 kiloa tomaatteja 
  • 5 isoa sipulia
  • 10 valkosipulin kynttä
  • 2 chiliä
  • 3 paprikaa
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • loraus oliiviöljyä
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 tl mustapippuria rouhittuna
  • 2 tl kuivattua timjamia
Kalttaa tomaatit tekemällä niihin pikku viilto ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Laske tomaatit reikäkauhalla kylmään veteen. Kuori lähtee helposti hieraisemalla. Pilko tomaatit haluamasi kokoisiksi lohkoiksi. Poista kova kanta. Mieti haluatko soseuttaa murskan vai jätätkö sen sellaiseksi kuin siitä keittämisen jälkeen tulee.
Pilko sipulit, valkosipulit, paprikat ja chilit. Kuori kesäkurpitsa ja lohko se. Lorauta öljy kattilaan ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää paprikat ja chilit joukkoon ja jatka kuullottamista vielä vähän aikaa. Älä kuitenkaan ruskista kasviksia.
Lisää tomaatit, kesäkurpitsa ja mausteet kattilaan. Keittele hiljalleen tunnin verran, niin että murska hieman sakeutuu ja menettää nestettään. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Pakasta sinulle sopivina annoksina ja käytä kastikkeisiin ja keittoihin.

Kaikki ainekset kattilassa!

Murskasta tuli hyvän makuista jo tälläisenään. Hieman lisää chiliä ja yrttejä, niin jo vot! Outoa kyllä, suolattomuutta ei juurikaan huomannut! Tätä täytyy tehdä lisää talven varalle. Tästä annoksesta tuli viisi, 0,9 litran pakasterasiallista.


Vielä voisi pakastella tomaatteja, ihan vain kaltattuna ja kokonaisina. Jos jollain on kokemusta tälläisestä toiminnasta, vihjeitä otetaan vastaan!

7 kommenttia:

  1. Käteviä nuo pakastetut murskapurkit. Mulle ei vain koskaan nuo enää pakastimeen mahdu, haaveilen kuitenkin edelleen, että jonain vuonna niitä olisi pakastimessa. :)

    Kokonaisia tomaatteja olen joskus muinoin pakastanut. Siis silloin, kun pakastimeen vielä sellaisia mahtui. Heitin ne muistaakseni ihan kuorineen päivineen sinne, mutta pakastaa voi ilmankin kuoria. Huomasin myös, että oli helpompaa, jos kanta oli poistettu valmiiksi, paitsi jos ei kanta haitaa niin pakasta sekin. :)

    Ehkä pitäisi kuitenkin heittää muutama tomaatti pakastimeen kokonaisena. Ne olivat jotenkin hauskoja napsia sieltä ruokiin. :) Kyllä sieltä jokin kolo muutamalle tomaatille vielä löytyy. :D

    VastaaPoista
  2. Miksi pakastin on aina aivan liian pieni? Ainakin näin syksyisin se tuntuu siltä. Keväällä taas, kun pitäisi sitä alkaa tyhjentämään uutta satoa varten, se tuntuu pohjattomalta!
    Noita kokonaisia tomskuja vois kyllä pakastaa pusseihinkin. Ei tarttis ostaa uusia rasioita.

    VastaaPoista
  3. Puuseissa juu pakastin minäkin - en näköjään huomannut kirjoittaa sitä - ajattelin kyllä! :D

    Ja ihan totta - aina ne pakastimet ovat liian pieniä, vaikka ostaessa tuntuisivat kuinka suurilta!

    VastaaPoista
  4. Wau ja nam ihan itsetehtyä, Tuosta tulee hyvää pastaan ja pizzaan ja vaikka mihin! Kivaa päivää <3

    VastaaPoista
  5. Sanos muuta!
    Kivaa päivää sinullekkin!

    VastaaPoista