sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Bataatin kasvatuksen ABC!

Kuka muistaa vielä minun bataatin kasvatusprojektin? Nyt on aika ynnätä kokemukset ja kertoa miten batskujen kanssa sitten kävi.
Helmikuussa laittelin bataatteja multaan, kun olin ensin niitä yrittänyt idättää epätoivoisesti. Osaan tuli kuin tulikin ituja, mutta jouduin marketista etsimään lisää valmiiksi itäneitä yksilöitä.


 Hitaasti mutta varmasti, alkoi elämää näkymään bataattien pinnalla. Maaliskuussa osassa oli muutamia ihan mukavan kokoisia verson alkuja. Olo oli toiveikas vielä tässä vaiheessa.

Toukokuussa sain jo pistokkaita bataateistani ja niitä juurruttelin vedessä onnistuneesti. Juurtuneet taimet kasvoivat hyvin.


 Sen Antti Laakson, Bataatin kasvatus Suomessa -kirjakin sain sitten lopulta kirjastosta. Tosin, siitä ei sitten apua juurikaan ollut. Omissa bataatin taimissani oli ongelmia kirvojen kanssa, mutta kirjassa ei sellaisesta puhuttu ollenkaan. No, kirvaongelma katosi, kun istutin bataatit ulos. Ulosistutuksen aika oli kesäkuun alussa.
Toivoa sadosta istutusvaiheessa!

Mukavasti on pullistumaa havaittavissa!


Taimiruukuista paljastuikin mukavasti pullistumaan alkaneita juuria. Olin iloinen ja kohtuullisen varma siitä, että satoa tulisi jonkin verran!

No, kesä kului ja kylmää oli. Bataatit eivät oikein ottaneet kasvaakseen. Taimet ei lähteneet rönsyilemään ja pari taimea ei selviytynyt, vaan kuolivat kylmyyteen ja märkyyteen. Oli pakko alkaa oikein toden teolla suojaamaan palelevia taimia.
Beibe kyhäsi kaaret penkin päälle ja kaksinkertainen harso päälle. Ja se viritys olikin sitten koko lopun kesää bataattien päällä. Toiveikkuuteni alkoi hiipumaan pikku hiljaa. Mutta en vielä tässä vaiheessa heittänyt kirvestä kaivoon. Vaikka maan päällä ei paljoa tapahtunutkaan, ei voinut tietää, mitä mullan alla "touhuttiin"!

Bataattiteltta

Tällä viikolla sitten oli aika katsastaa tilanne ja kaivaa bataattisato maasta. Kymmenen kuukauden projekti oli aika saattaa päätökseen! Yhteenvetona bataatin kasvatuskokemusestani voin antaa pari hyvää neuvoa:

A: Etsi kaupasta jo valmiiksi itäneitä bataatteja hyvissä ajoin ja ole kärsivällinen. Itäminen kestää kauan.
B: Istuta hyvin juurtuneet ja kasvamaan lähteneet taimet aurinkoiselle, lämpimälle paikalle. Pidä harsoa kasvuston päällä koko kesän. Varsinkin, jos on näin kylmää ja sateista kuin tänä kesänä. Huolehdi kastelusta.
C: Kaiva myöhään syksyllä sato maasta. Totea, että persiilleen meni ja hae bataatit jatkossa kaupan vihannesosastolta!

Pakkasen ruskistama bataattikasvusto.






Hallahan vei maan päällisen kasvuston jo aikaa sitten. Mutta en ole pitänyt kauheaa kiirettä mukuloiden nostolla, kun harson alla maa on ollut sulaa.
Joo-o! Jos jokainen pullistunut juuri olisi mukulaksi ehtinyt kehittyä, olisin torilla niitä myymässä. Mutta ei, kun ei! Muutama hassu syötävän kokoinen sieltä tuli.

Yrityksen puuttesta bataatteja ei sovi syyttää!

"Tää me syödään!"

"Ja tää!"

Tän verran tuli syötäväksi kelpaavia!

Istutin nekin bataatit, joista olin pistokkaita ottanut.

Mutta pistokkaat näyttäisivät tekevän enemmän "mukuloita".

Hehku sai taas maisteltavaksi emännän pieleen menneet kasvatus kokeilut!

"Oho! Vähän eksoottisempaa tuhottavaa tällä kertaa!"

Lauantaina oli juhlan aihetta. Saatiin uuden kanalan remppa siihen vaiheeseen, että kanat pääsivät muuttamaan sinne. Siitä tuonnempana... Mikäs olisi parempaa juhlaruokaa kuin kermassa haudutettu ja sinihomejuustolla gratinoitu, omakasvattama bataatti!

Koko sato kuorittuna, 150g bataattia! Wau!


OMAN SADON HAUDUTETTU BATAATTI

  • 150g bataattia kuorittuna ja viipaloituna
  • 1/2 dl kuohukermaa
  • pari murua Aura-juustoa
  • suolaa
  • voita vuuan voiteluun
Asettele bataatti viipaleet voideltuun pieneen annosvuokaan. Lorauta kerma bataattien päälle ja mausta ripsauksella suolaa. Paista uunissa, noin 175 asteessa, kunnes bataatit ovat pehmeitä.

Säälittävän kokoinen uunivuoka!

Ripottele päälle murusteltu Aura-juusto ja anna gratinoitua vielä hetki. Nauti ihan sellaisenaan, hiljentyen hyvässä seurassa! Ohjeen kokoa on helppo muokata oman bataattisadon koon mukaan! =)

Jumalten ruokaa!

Bataattivuoka maistui aivan taivaalliselta! Parhaalta ikinä! Silmät kostuivat suljettujen luomien alla, kun suuni täyttyi mauilla. Pehmeää, makeaa ja jumalaista! Kaiken vaivan ja sadon pienuudesta aiheutuneen pettymyksen arvoista! Parasta bataattia, mitä olen koskaan syönyt!
Teimme todella kristillisen tasajaon ja saimme molemmat, ruhtinaalliset ruokalusikalliset, bataattisatomme kultaa suuhumme!

Eiköhän yritetä ensi kesänä uudestaan!

15 kommenttia:

  1. Tämä kesä oli turhan viileä kasvien kannalta. Ensi vuonna uudelleen... Kiva kuulla, että maistui hyvältä. Taidan kokeilla reseptiä kaupan bataateilla. Uudet kasvisruuat ovat aina mieleeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivataan nyt kaikki joukolla, että ensi kesä olisi ihanteellinen kaiken mahdollisen kasvattamiselle. Sitten jaksaisi taas monta pettymyksen vuotta!
      Saa, ja ehkä täytyykin, kokeilla reseptiä myös kaupan bataateilla!

      Poista
  2. Kiva postaus. Hauskasti olet kuvannut kaikki bataanin kasvatusvaiheet. Hyvältä vaikuttaa tuo resepti, ehkä sitä voi kokeilla kaupan bataateillakin. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! =)
      Huumori se taitaakin olla ainua kukka, mikä täälläpäin kukkii!
      Samoin Sinulle!

      Poista
  3. No voi ei! :D Mutta satoa tuli sentään (edes vähän)! :) Mun vuoden takaisesta bataattikokeilusta ei tullut yhtään mukulan näköistäkään, olin tosin kyllä paaaljon myöhässä kasvatuksen kanssa. Tavallaan ihan rohkaiseva juttu tämä sun kokeilusi kuitenkin, viime kesän säillä saattaisitte suorastaan hukkua bataatteihin nyt!

    VastaaPoista
  4. Kauhea ajatuskin, että olisi ollut mahdollisuus ihan hukkua bataatteihin! Uskaltaakohan sitä edes kokeilla kasvatusta uudestaan... ;)

    VastaaPoista
  5. Bataatti se on pienikin bataatti, hienoa että olet saanut edes jonkinlaisia mukuloita. Mulla on samanlaisia kokemuksia kuin vivillä, ettei tullut minkäänmoisia juurenpullistumia. Joten voit olla hyvin tyytyväinen tulokseen, etenkin tällaisena kesänä! Bataatti tosiaan taitaa tarvita paljon lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa! Onhan se pienikin bataatti! =)

      Poista
  6. Ehkäpä näissä tapauksissa vaakakupissa painaa eemmän kokeilun ilo ja uteliaisuus kuin se sadon määrä. Kasvatan melkein joka kesä muutamaa maissia. Kutsun niitä kesäkukkasikseni. Koskaan emme saa maissia ja jos meinaa sato onnistua niin silloin kaatuu myrskyssä puu maissin päälle. :D Meillä on tosiaan ollut aivan kädittämättömän huono tuuri tuon kasvin kanssa! :D

    Ihanasti laitoit kuvat kaikista vaiheista. Olisikohan bataatista uudeksi kesäkukkaseksi? :) Aurinkoista päivää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kokeiluahan tämä on!

      Tänä kesänä maissit pääsivät minut yllättämään ja oikein tekivät muutaman onnistuneen tähkänkin. Monena vuonna olen niitä kasvattanut. Pari kertaa on onnistunut. Mutta melkein aina joku "luonnon katastrofi" sadon tuhoaa. Ukkosmyrsky on nostanut tulvan pellolle ja maissit irtosivat maasta ja ajelehtivat pitkin peltoa. Viime kesänä runsaat sateet melkein hukuttivat maissit. Jouduttiin ojittamaan maissimaata. Ja onhan näitä! Mutta aina yritetään uudelleen!
      Hassua, että maissit mainitsit. Olinkin ajatellut niistä postata, "huikean" sadon saatuani! =)

      Poista
  7. Bataatin kasvatus 2015 kesänä oli vaikeata kylmyyden ja sateisuuden vuoksi. Minulla oli nyt kuudes vuosi menossa ja aiempien monien kokemusten vuoksi onnistuin kohtuullisesti. Kirjani lisäksi tietoa on saatavissa viime kesän kasvatuksesta Face book sivustollani bataatti kasvisten kuninkaallinen.Toivottavasti ensi kesä on suotuisampi säiden suhteen. Antti Laakso

    VastaaPoista
  8. Bataatin kasvatus oli 2015 vuonna vaikeata kylmän ja sateisuuden vuoksi. Onnistuin kohtalaisesti, koska minulla on aiemmilta vuosiltani monia kokemuksia. Kirjani lisäksi kerron nyt viime kesän kokemuksistani kuvien kera face book sivustollani; bataatti kasvisten kuninkaallinen. Toivottavasti ensi kesä on suotuisampi säiden suhteen. Kannattaa kokeilla, on mielenkiintoista ja itse kasvatettuna sato erittäin hyvän makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta virkat, Antti! Eikä ainoastaan bataatin kasvatus ollut haasteellista! Tuntui, ettei oikein mikään onnistunut!

      Joo, ei tämä kokeilu tähän loppunut. Saattaa olla, että kaverin kanssa laitetaan bataattia kasvamaan hänen isoon, lämmitettävään kasvariin. Täytyy alkaa etsiskelemään itäneitä yksilöitä kaupoista.

      Poista
  9. Meillä on kasvihuoneessa kasvamassa bataatteja. Ne ovat kasvaneet pituutta köynnösmäisesti vaikka kuinka.....pitääkö ne nyt nostaa naruilla ylös (kuten tomaatintaimet) vai annetaanko niiden juurtua maahan ympäriinsä maata pitkin?
    Kyselee ekaa kertaa bataattia kasvattamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitettiin myös kaverin kanssa hänen kasvariinsa bataattia kasvamaan. Saas nähdä miten käy, saadaanko satoa paremmin kuin minun taivasalla kasvatuksistani.

      Joo, ei tarvi nostella versoja. Annat rönsyillä vaan pitkin maata. Saattavathan joistain kohdin juurtuakkin ja jos hyvä säkä käy, kukkivatkin. Bataatin lehtiäkin voi syödä. Pinaatin tapaan tai ihan wokattuna. En itse ole kokeillut, lukenut vain!

      Onnea kasvatukseen. Toivottavasti saat mahti sadon! =D

      Poista