maanantai 29. toukokuuta 2017

Juustoinen lipstikkakeitto



Alkukesän yksi ehdottomasti hienostunein herkku on lipstikkakeitto. Varsinkin jos keiton kruunaa aimo kimpaleella Aurajuustoa tai Koskenlaskijaa. Minä itse suosin tuota Auraa.

Kuulin ensimmäisen kerran lipstikkakeitosta eräältä naapurinrouvalta. Hän kertoi sitä tekevänsä aina alkukesästä. Hän teki keittonsa ihan "vain" pelkällä kuohukermalla ilman juustolisää. Lisäksi hän laittoi joukkoon palan mukulaselleriä, jos sellaista sattui lähikaupoista enään kesän alkumetreillä löytämään.

Tästä keittovihjeestä tuolloin innostuneena, etsin käsiini muutamankin eri lipstikkakeittoreseptin. Yhteistä niille oli se, että lipstikkaa tuli mielestäni aivan liikaa keittoon. 1:stä desistä ihan kahteenkin desiin. Huh huh! Minä olen laittanut aina sellaisen kourallisen lehtiä, josta tulee silputtuna noin puoli desiä. Lipstikka on todella voimakkaan makuista ja mielestäni pienempikin määrä sitä riittää. Mutta ohjettahan on helppo muuttaa lisäämällä (tai vähentämällä) yrtin määrää omaan makuunsa sopivaksi!

Lipstikkakeittoa tulee tehtyä yleensä vain kerran tai kaksi kesässä. Juurikin silloin, kun lipstikka alkaa puskemaan lehtivartta maan pintaa. Kyllähän keitto onnistuu myös pitkin kesää, koska uutta lehteä kasvi tekee koko kesän. Ja kuulemma kuivatustakin se onnistuu!
Mutta alkukesän harvinaisten herkkujen jälkeen, kasvimaalta ja luonnosta alkaa tuppaamaan syötävää toisensa perään niin paljon, että ei kaikkea syödä ehdi. Ja niin lipstikkakeittokin unohtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun uutta perunaa alkaa saamaan ja voinoro suupielestä valuu. Salaatit, kurkut, tomaatit, retiisit... you name it! Kuka enään keskikesällä muistaa juustoista lipstikkakeittoa? Joten nyt on aika sitä tehdä, hop hop! 😜



JUUSTOINEN LIPSTIKKAKEITTO

  • 2 isoa sipulia
  • loraus öljyä ja nokare voita kuullottamiseen
  • 1/2 dl tuoreita lipstikanlehtiä silputtuna
  • 8 dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 100 g Aurajuustoa tai Koskenlaskijaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • suolaa
Kuullota silputtua sipulia voi/öljyseoksessa kattilassa. Kun sipuli on pehmennyt, lisää silputut lipstikanlehdet ja pehmennä niitä sipulin kanssa pari minuuttia.
Lisää vesi kattilaan. Sekoita vehnäjauhot kuohukerman joukkoon huolellisesti ja lisää kerma/jauhosuurus keittoon.
Keittele hiljalleen kymmenisen minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi halutessasi. Minä pidän sileästä keitosta!
Lisää juusto joukkoon ja sekoittele kuumentaen, jotta juusto sulaa tasaiseksi keittoon. Maistele ja mausta pippurilla ja suolalla.
Nauti hyvän leivän kanssa.


n_olin, tervetuloa seuraamaan Rakkautta ja maan antimia!

9 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä. Kasvimaalta löytyy jo lipstikkaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä! Se tulikin pihaan aikaan, sillä eilen katselin lipstikkaani sillä silmällä ja aineksetkin löytyvät kaapista.

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä, meilläkin pukkaa komeaa lipstikkaa yrttimaalla!

    VastaaPoista
  4. Hip hei, tätä on testattava!! Meillä on ihan julmetun kokoinen lipstikka ja en keksi sille enää käyttöä, vaan suuri osa menee hukkaan.
    Tätä huomenna tarjolla!!! =)

    VastaaPoista
  5. Olkaat hyvät, arvon naiset! Tosin eihän tähän keittoon paljoa ryytiä kulu. Paitsi jos tekee soppaa usein ja paljon! ='D

    VastaaPoista
  6. Kiitos reseptistä! meillä lipstikka kasvaa todella hyvin.

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä! Eilen keitin. Oliskohan lipstikkoja eri "vahvuuksia" tai vaikuttaiskohan esim. maaperä makuun? Laitoin tuon noin puoli desiä lipstikkaa ja olis kyllä saanut laittaa enemmän, koska keitto maistui enimmäkseen juustolta. Hyvää kyllä oli. Pitää kokeilla toistekin ja laittaa lehtiä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä!
      Voi hyvinkin olla eroavaisuuksia lajikkeissa. Meidän lipstikka tuntuu olevan tosi voimakkaan makuista. Tai sitten minulla on vain niin nössö maku! 😂

      Poista