perjantai 27. lokakuuta 2017

Porkkanoita!

Yhden lavakauluslavan sato!


Porkkanat olivat yksi tämän kesän onnistujista. Ilmeisesti viileä ilma ja tasainen kosteus (lue: märkyys!) teki niiden kasvun suotuisaksi. Joo, kastelu on ollut se juttu, millä ei ole itseään tarvinnut täällä itä-Pirkanmaalla väsyttää!
Joka tapauksessa, kaikki kylvämäni porkkanat onnistuivat todella hyvin! Niin syksyllä kuin keväällä tekemät kylvöni itivät hyvin ja porkkanat kasvoivat kivan kokoista juurta. Ainut miinus oli emännän laiskuus ja ajan puute harventamisen suhteen. Olen tosi laiska harvennushommissa ja ei sitten ehditty harvennusporkkanaakaan siinä määrissä syömään. Joten, osa porkkanoista kasvoi liian tiheästi ja jäivät pieniksi. Ompahan elukoillekkin syöttää omia pikku porkkanoita!


Näistä ei paljon kellariin ehtinyt!

Porkkanaa kuitenkin tuli määrällisesti aikas paljon ja kellariinkin on menossa noin 20 kiloa. Ottaen huomioon, että kaikki todellakin kasvoivat lavoissa ja koko kesähän oli niitä syötykin. Kyllä saa olla tosi tyytyväinen satoon!



Vuosi sitten kirjoittelin postauksen porkkanan syyskylvön ja kevätkylvön eroista. Postauksen pääset lukemaan tästä . Taas yhtä vuotta "kokeneempana" voi yhtyä aiempiin kokemuksiini; syyskylvön porkkanat ovat satoiässä aiemmin ja ehtivät tekemään isomman juuren.
Kylvin viime syksynä kahta eri lajiketta porkkanaa kahteen lavakaulukseen. Syyskylvö kannattaa tehdä juuri ennen pakkasten tuloa, kylmentyneeseen maahan. Jos siemen lähtee kasvuun syksyllä, se on kyllä kaput!
Niin hienosti kuin kirjasin ylös, mitä lajiketta olin lavoihin kylvänyt ja siemenpussitkin talteen laittanut, en muistiinpanojani, kuin pussejakaan mistään löytänyt. Joten, en muista lajikkeiden nimiä!

Keväällä vähän näytti siltä, ettei syyskylvöni olisi onnistunutkaan. Niin nihkeästi porkkanan siemenet lähtivät itämään. Kevätkylvön tein aikas varhaisessa vaiheessa, muistaakseni heti toukokuun alussa ja nämä rehahtivat kasvuun hyvin. Ottivat naatin koossa syksyllä kylvetyt porkkanat kiinni alta aikayksikön!
Mutta... jotenkin vain nämä syksyllä kylvetyt painelivat jossain vaiheessa kesää kevätserkkujensa ohi. Niin naatin, kuin juurenkin koossa. Tällä "tieteellisellä" tutkimuksellani ja kasvatuskokeiluillani olen havainnut, että syksyllä kylvetyt saattaisivat keskittyä alkuun enemmän juuren tekemiseen. Niillä on ainakin alkukesästä pienemmät naatit, kuin keväällä kylvetyillä.
Tämä nyt on ihan "mutu" tuntuma. Täytyisi tehdä tarkempaa tutkimusta ja kylvää samaa lajiketta niin syksyllä, kuin keväällä. Sitten voisi lyödä pöytään tarkempaa faktaa!
Kevätkylvöissäni minulla oli kolmea lajiketta; 'Purple Haze', 'Rainbow' ja 'Yellowstone'. Eli violetin värisiä, sekoitus keltaisia, oranssisia ja valkoisia porkkanoita ja ihan perusoranssisia. Jännä juttu, että tuosta värisekoituksesta ne valkoiset olivat kaikista maukkaimpia!

'Rainbow Fi'

'Purple Haze Fi'

'Yellowstone'


Kuitenkin molemmat tavat kylvää olivat suksee tänä kesänä. En niin hirveästi voi ottaa kunniaa sadosta itselleni, koska olen niin huithapeli tarhuri. Sattumalta valikoituneet hyvät lajikkeet ja luonto tekivät todennäköisesti sadosta niin hyvän!
 
Huomaa, että porkkanat ovat kasvaneet kasvilavan alla olevaan saveen asti!


Saas nähdä, ehdinkö tänä sykysynä tekemään syyskylvöjä. Kaikki hommat ovat ihan vaiheessa! Viime viikkoinen sairastelu vei mehut ja olo mahassa ei ole vieläkään ihan normaali. Ja lumikin on jo maassa! Tosin luotan siihen, että se sulaa vielä pois.
Ei sen puoleen, ei minulla ole porkkanan siemeniäkään! Voi jessus sentään, miten tämä meikäläisen elämä voikin olla tälläistä huit hapelia matalalentoa! No, jos en ehdi syyskylvöjä tekemään, sitten kylvetään keväällä. Näin se vaan menee!

Kun hanska putoaa maahan, sekin pitää tehdä asenteella! ='D

14 kommenttia:

  1. Upea sato! Nuo lilat porkkanat ovat tosi maukkaita :) Oli kovasti tarkoitus kokeilla syyskylvöä porkkanan osalta, mutta jäi tekemättä. Oli olevinaan niin kiirus. Nooh, ensi vuonna sitten :) Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan kyllä ittekkin yllätytty, miten paljon porkkanoita saatiin!

      Syyskylvöt on tosiaan tekemättä, mutta jos noi lumet tosta vielä sulaa, niin...

      Poista
  2. Oikein upea sato! Eipä viime keväänä eikä kyllä syksylläkään tullut kylvettyä mitään.
    Jospa siellä kerkiää vielä kylvämään tänäkin syksynä, lumet sulaa :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisikin olla joskus ihan rentouttavaa, ettei kylväisi yhtään mitään. Olisi vaan!

      Poista
  3. Mahtava sato! Minulla on aivan samanlaisia kokemuksia syys- ja kevätkylvöistä. Ensin ajattelin, ettei syyskylvö kannata koska kasvu lähtee vauhtiin niin hitaasti, mutta sato on kuitenkin loppukaarteessa parempi. Hurjan märkyyden vuoksi minullakin on kaikki syystyöt myöhässä ja nyt maassa on parikymmentä senttiä lunta :( No, pysyy ainakin maa sulana, ehkä vielä ehtii syyspuuhiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä sitten perää taitaa olla, tuossa syyskylvöjen itämisessä ja kasvussa!

      Mulla on kukkasipulitkin vielä tuolla kellarin rapussa! Olen toiveikas, ettei lopullinen talvi vielä tullut! ='D

      Poista
  4. Voi miten komeita porkkanoita ja hienosti satoa saitte! En ole koskaan nähnyt lilaa porkkanaa:) Mukavaa viikonloppua❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno sato tosiaan! Taisi olla isoin, mitä Leppämäessä on porkkanoista saatu. Ainakin meidän viljelemänä!

      Poista
  5. Oi mikä mahtava sato.
    Kiinnostaisi kyllä tuollainenKIN, eli syyskylvö. Mutta hitsinpimpula kun pihaa ei ole saatu siihen malliin valmiiksi, että mulla olisi ne lavat paikallaan. Täytyy pitää mielessä vielä vuoden.
    Eikös ne sano, että hitaasti hyvä tulee? =D

    Istutatko sellaista porkkananauhaa vai ihan irtosiemeniä? Mietin vaan sitä harvennusta, koska olen patalaiska....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, juu, ei parane hoppuilla!

      Ihan irtosiemeniä laittelen ja harvennan laiskasti! =D Jos jaksaisi/ehtisi harventelemaan, niin kasvaisivat kokoa paremmin.

      Poista
  6. Komeita porkkanoita! Meillä syyskylvön tulos oli heikompi,kuin edellisenä vuonna. Tosin sääkin oli nyt heikompi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää oli kurja koko kesän, mutta meillä ilmeisesti oli hyvät olosuhteet kasvilavoissa. Tai mistä minä mitään tiedä, kun välillä onnistuvat ja välillä ei! ='D

      Poista